زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
 

تلاوت تورات (قرآن)





جماعتی از یهود تورات را تلاوت می‌کردند و عالمان یهود، تورات را تحریف کردند و با آن مخالفت عملی کردند.


۱ - قرائت تورات




۱.۱ - زمینه ساز رفع اختلاف


تلاوت تورات، زمینه ساز رفع اختلاف بود.
وقالت الیهود لیست النصـری علی شیء وقالت النصـری لیست الیهود علی شیء وهم یتلون الکتـب کذلک قال الذین لا یعلمون مثل قولهم فالله یحکم بینهم یوم القیـمة فیما کانوا فیه یختلفون. «یهودیان گفتند: «مسیحیان هیچ موقعیتی (نزد خدا) ندارند»، و مسیحیان نیز گفتند: «یهودیان هیچ موقعیتی ندارند (و بر باطلند)» در حالی که هر دو دسته، کتاب آسمانی را می‌ خوانند (و باید از این گونه تعصبها برکنار باشند) افراد نادان (دیگر، همچون مشرکان) نیز، سخنی همانند سخن آنها داشتند! خداوند، روز قیامت، درباره آنچه در آن اختلاف داشتند، داوری می‌ کند.» (مطابق شان نزول آیه شریفه، وقتی مسیحیان نجران، نزد پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم آمدند، گروهی از یهود نیز آمدند و در نزد پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم باهم بحث و مشاجره کردند و افرادی از هر گروه، دین و کتاب دیگری را منکر شدند. در این باره آیه یاد شده نازل شد.) (لحن جمله «یتلون الکتاب» ـ که جمله حالیه است ـ گویای تعجب است. یعنی باعث شگفتی است که یهود و نصارا با خواندن تورات و انجیل ـ که آنها را به اتحاد و حقانیت عیسی و موسی علیهما السلام دعوت می‌کند ـ اختلاف داشته باشند!.)

۱.۲ - مخالفت با تورات


مخالفت عملی عالمان یهود با تورات، به رغم تلاوت آن، مایه سرزنش آنان بود.
اتامرون الناس بالبر وتنسون انفسکم وانتم تتلون الکتـب افلا تعقلون. «آیا مردم را به نیکی (و ایمان به پیامبری که صفات او آشکارا در تورات آمده) دعوت می‌ کنید، اما خودتان را فراموش می‌ نمایید با اینکه شما کتاب (آسمانی) را می‌ خوانید! آیا نمی‌ اندیشید؟»

۱.۲.۱ - عالمان بی عمل


به گفته مفسر معروف "طبرسی" در "مجمع البیان" علما و دانشمندان یهود قبل از بعثت محمد ص مردم را به ایمان به وی دعوت می‌ کردند و بشارت ظهورش را می‌ دادند ولی خود هنگام ظهور آن حضرت از ایمان آوردن خود داری کردند.
و نیز همان مفسر بزرگ نقل می‌ کند که بعضی از علمای یهود به بستگان خود که اسلام آورده بودند توصیه می‌ کردند به ایمان خویش باقی و ثابت بمانند ولی خودشان ایمان نمی‌ آورند.

۱.۳ - دعوت پیامبر


حضرت محمد صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم از یهود دعوت کرد تورات را تلاوت کنند و حقایق آن را کتمان نکنند.
کل الطعام کان حلا لبنی اسرءیل الا ما حرم اسرءیل علی نفسه من قبل ان تنزل التورة قل فاتوا بالتورة فاتلوها ان کنتم صـدقین. «همه غذاها (ی پاک) بر بنی اسرائیل حلال بود، جز آنچه اسرائیل (یعقوب)، پیش از نزول تورات، بر خود تحریم کرده بود (مانند گوشت شتر که برای او ضرر داشت.) بگو: «اگر راست می‌ گویید تورات را بیاورید و بخوانید! (این نسبتهایی که به پیامبران پیشین می‌ دهید، حتی در تورات تحریف شده شما نیست!)»

۱.۴ - زمینه ایمان به پیامبر


تلاوت تورات از جانب یهودیان، زمینه ایمان آوردن به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم بود.
الذینءاتینـهم الکتـب یتلونه حق تلاوته اولـئک یؤمنون به... «کسانی که کتاب آسمانی به آنها داده ‌ایم (یهود و نصاری) آن را چنان که شایسته آن است می‌ خوانند آنها به پیامبر اسلام ایمان می‌ آورند و کسانی که به او کافر شوند، زیانکارند.» (بنا بر اینکه مقصود از «الکتاب» تورات باشد و ضمیر در «یتلونه» به «الکتاب» و ضمیر در «به» به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم برگردد.)

۱.۴.۱ - حق تلاوت


آنها کسانی بودند که براستی حق تلاوت کتاب آسمانی خویش را بجا آوردند و همان سبب هدایتشان شد، چرا که بشارتهای ظهور پیامبر موعود را که در آن کتب خوانده بودند منطبق بر پیامبر اسلام ص دیدند و تسلیم شدند و خدا هم از آنها تقدیر کرده است.

۱.۵ - اتهام یهودیان


یهودیان به رغم تلاوت کتاب الهی (انجیل) علیه نصارا در مورد بر حق نبودنشان، اتهام می‌زدند.
وقالت الیهود لیست النصـری علی شیء... وهم یتلون الکتـب... «یهودیان گفتند: «مسیحیان هیچ موقعیتی (نزد خدا) ندارند.... در حالی که هر دو دسته، کتاب آسمانی را می‌ خوانند....»

۱.۶ - آداب تلاوت


قرائت شایسته بخشهای تورات، از آداب تلاوت آن است.
الذین ءاتینـهم الکتـب یتلونه حق تلاوته... «کسانی که کتاب آسمانی به آنها داده ‌ایم (یهود و نصاری) آن را چنان که شایسته آن است می‌ خوانند آنها به پیامبر اسلام ایمان می‌ آورند و کسانی که به او کافر شوند، زیانکارند.»

۱.۷ - تحریف کننده تورات


عالمان یهود، تحریف کننده تورات پس از تلاوت برای آنان، بودند.
افتطمعون ان یؤمنوا لکم وقد کان فریق منهم یسمعون کلـم الله ثم یحرفونه من بعد ما عقلوه وهم یعلمون. «آیا انتظار دارید به (آئین) شما ایمان بیاورند، با اینکه عده‌ای از آنان، سخنان خدا را می‌ شنیدند و پس از فهمیدن، آن را تحریف می‌ کردند، در حالی که علم و اطلاع داشتند؟»

۱.۷.۱ - عده‌ای تحریف گر


از جمله "و قد کان فریق منهم... " چنین استفاده می‌ شود که همه آنها تحریف گر نبودند بلکه این تنها کار گروهی بوده که شاید اکثریت را تشکیل می‌ دادند.
در "اسباب النزول" آمده است که گروهی از یهود هنگامی که از طور باز گشتند به مردم گفتند: "ما شنیدیم که خداوند به موسی دستور داد فرمانهای مرا در آنجا که می‌ توانید انجام دهید، و آنجا که نمی‌ توانید ترک کنید"! و این نخستین تحریف بود.
به هر حال در ابتدای ظهور پیامبر اسلام انتظار می‌ رفت که قوم یهود پیش از دیگران با ندای اسلام لبیک گویند چرا که آنها اهل کتاب بودند (بخلاف مشرکان) بعلاوه صفات پیامبر اسلام ص را نیز در کتابهای خود خوانده بودند ولی قرآن می‌ گوید: با سابقه بدی که آنها دارند انتظار شما مورد ندارد، چرا که گاهی صفات و روحیات انحرافی یک جمعیت، سبب می‌ شود که با تمام نزدیکی به حق از آن دور گردند.

۲ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۱۱۳.    
۲. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۱، ص۳۵۲.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۴۴.    
۴. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱، ص۲۱۴.    
۵. آل عمران/سوره۳، آیه۹۳.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۱۲۱.    
۷. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۱، ص۳۷۰.    
۸. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱، ص۴۲۹.    
۹. بقره/سوره۲، آیه۱۱۳.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۱۲۱.    
۱۱. بقره/سوره۲، آیه۷۵.    
۱۲. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱، ص۳۱۳.    


۳ - منبع


فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تلاوت تورات».    



رده‌های این صفحه : تورات | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.